Pravidla a tipy na opalování v soláriu

Pravidla a tipy na opalování v soláriu

Skutečné i to babí léto nám pomalu skončilo, slunečních paprsků ubývá a příležitosti, kde se opálit, již nejsou téměř žádné. A pokud se nechystáte na nějakou exotickou dovolenou, možná přijde i řada na solária, která se v tomto období dostávají opět do kurzu. Mnoho lidí se snaží udržovat si opálenou kůži během celého roku, proto pravidelně navštěvují solária. Abychom ale dosáhli co nejlepších výsledků a zároveň si nepoškodili zdraví, musíme dodržovat doporučená pravidla.

Jak často chodit do solária?

Abychom získali základní barvu, můžeme zpočátku navštěvovat solárium i dvakrát týdně, a to například jen na 8 minut. Na udržení barvy vám pak stačí opalovat se v soláriu jednou týdně. Nikdy však nenavštěvujte solárium dvakrát denně či každý den. Intenzivní opalování je nejen nezdravé, ale vaše pokožka bude rovněž rychleji stárnout. Při nadměrném opalování navíc nezískáte hezký hnědý odstín, ale časem nevzhlednou oranžovou barvu kůže. I tady platí, že méně je více, a proto se opalujte s rozumem, pomalu a hlavně zdravě.

Pravidla opalování v soláriu

Opalovat bychom se měli vždy bez jakýchkoli líčidel. Samozřejmostí je použití opalovacích krémů určených přímo pro solária Před opalováním nepoužívejte parfém, mohl by vám vytvořit skvrny, které by se vám zaručeně nelíbily. Stejně tak nechoďte do solária se šperky.

Aby barva co nejdéle vydržela, neměli bychom se alespoň hodinu před a tři hodiny po opalování sprchovat. Před opalováním vám totiž sprcha smyje ochranný film z kůže a pokožka bude velmi citlivá. Po opalování by vám sprchování pro změnu mohlo narušit proces pigmentace.

Bezpečnostní zásadou je také používání ochranných brýlí, které by pro vás mělo být prioritou. Jen zavřené oči vás nemusí dobře ochránit a záření vám může oči podráždit.

Kdo nesmí do solária?

Bohužel jsou však mezi námi i lidé, kteří by se soláriu měli vyhýbat a nahradit ho například samoopalovacími krémy. Jedná se především o děti, těhotné ženy, osoby, které měly rakovinu kůže, lidé fototypu 1 neboli osoby s velmi světlou pokožku, která je náchylná ke spálení a při opalování vždy zrudne. Dále by na solárium měli zapomenout lidé trpící kožními problémy, které by mohlo opalování zhoršit. Pokud užíváte nějaké léky, měli byste se o soláriu poradit se svým lékařem, neboť určité léky mohou spolu s ultrafialovým zářením způsobit alergickou reakci.

A protože smyslem solária je mít krásnou a zdravě vyhlížející pokožku, vždy myslete především na své zdraví a s opalováním to moc nepřehánějte.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 8.11.2016 · Přečteno: 2073x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.