Neinvazivní liposukce

Neinvazivní liposukce

Rozhovor s Dr. Lorencem o novinkách a trendech

Dr. Z. Paul Lorenc - expert estetické plastické chirurgie: „Pokud v budoucnu nezařadíte nechirurgické formy zákroků, riskujete, že budete mít stejný osud jako dinosauři.“ The next generation Symposium v New Yorku.MUDr. Z. Paul Lorenc

Jak jste se dostal k plastické chirurgii?

Už je to hodně let, co jsem začal jako kardiochirurg. Důvod, proč jsem potom přešel na estetickou chirurgii místo plastické je ten, že je to inovační v tom smyslu, že se to liší  pacient od pacienta. Je to stále operace, ale hodně se to liší od otevřené operace srdce nebo operace žlučníku. Každý pacient je hodně odlišný a já provádím různé operace pacient od pacienta. Další věc je ta, že můžete opravdu změnit něčí život. Nemyslím tím fyzicky, ale už jsme udělali mnoho psychických změn, kdy se pacienti díky vyšší sebedůvěře cítí mnohem lépe. Za touto teorií stojí hodně vědy, která už ukázala, že je to možné.


Vím, že děláte endoskopickou operaci, která je prováděna pomocí endoskopické techniky, které jste razil cestu ve Vašem oboru. Můžete mi o ní říci více?

Ano, v této oblasti mám několik patentů. Jeden z patentů je vstřebatelné zařízení, které je vyrobeno z kyseliny polylaktické, která je absolutně biologicky vstřebatelný a odbouratelný materiál. Zařízení je vloženo do kosti, do lebky a kožní tkáně, kde jsou na něj zachyceny. Šrouby nejsou vyrobeny z kovu, ale z kyseliny polylaktické a závěsný aparát vypadá jako hodně drobných háčků. Do lebky se vyvrtá řez, poté se vloží zařízení a zachytí se na něj měkké tkáně.


Jsou výsledky lepší než při používání kovových šroubů?

No, výsledky jsou lepší, protože je to jednodušší pro pacienta. Pacient se nemusí vracet na vyndavání šroubů. To je právě ta velká výhoda, materiál úplně zmizí za asi šest až osm týdnů a tkáně už jsou pevně zachyceny v nové pozici. Nemusí se provádět druhý zákrok na vyndávání šroubů.


Je tato technika převážně používaná na lifting čela?

Je to používáno na lifting obočí ale také na lifting obličeje.


Na Sympoziu nové generace Estetické plastické chirurgie jsme slyšeli o velkém počtu nových technik. Když bychom se podívali trošku do budoucnosti, do roku 2010, které tři inovace nebo techniky vidíte Vy osobně jako ty nejlepší, o kterých se bude mluvit? Které jsou s největší přidanou hodnotou pro pacienty a chirurgy?

Co se týče chirurgie obličeje, pracuji už několik let na něčem ojedinělém s firmou Ethicon  v Johnson & Johnson. Právě to obdrželo označení CE a já akorát příští týden mířím do Německa, kde rozjíždíme klinické zkoušky. Systém NUVANCE je minimálně invazivní facelifting, který využívá velice unikátní sítku navrženou od Johnson & Johnson a ta je vložena přes okraj vlasů do pokožky, ta se vyzvedne pokožka a měkké tkáně. Je to tedy liftingový zákrok, který spadá mezi neinvazivní a minimálně invazivní s krátkým obdobím nečinnosti a koncepčně velice odlišným způsobem myšlení. Díky designu tohoto speciálního produktu se jedná místo pouhého liftingu tkání o redistribuci tkání. Je to opravdu fascinující. Síťka je částečně vstřebatelná.

Takže nyní začínáte s klinickými zkouškami?

Ano, klinické zkoušky startují nejdříve v Evropě a poté v USA.


Kdy očekáváte, že tato nová technika bude používána rozsáhle?

S velkou pravděpodobností to bude dostupné za rok či dva.


Mohl byste jmenovat ještě další dvě nové zajímavé techniky?

Myslím, že co se týká tvarování těla nebo technik rozpouštění tuku, bude se jednat o transkutánní formu. Některé z možností budou buď založené na radiofrenkvenci nebo na ultrazvuku. Kdybych si musel vsadit, tak bych pravděpodobně vsadil na zařízení založené na ultrazvuku. Mluvíme o zaměřeném ultrazvuku, který má fokus výslovně pod kůži, způsobí odumření tuku. Tělo tuk poté vylučuje ze systému, což způsobí smrštění kůže. Takže se domnívám, že určitě směřujeme k méně invazivním technikám. Podíl méně invazivních zákroků k více invazivním v USA je už nyní 5-6 ku 1.


A tak je jasné, kam to směřuje...

Bez pochyb. Když budete pacient a budete mít možnost volby mezi méně a více invazivním zákrokem, bude odpověď jasná. Takže co se týče tvarování těla, myslím, že rozpouštění tuku se bude dělat skrz kůži nechirurgickou cestou. Poslední technika se týká stupně smršťování kůže. Nevím, jestli jste ráno byl na setkání, ale je to téma, které tam ještě nebylo zodpovězeno. Nyní v mé praxi používám systém vnitřně vloženého laseru. Je to laser o vlnové délce 989, který je aplikován do malého řezu pod kůži. Dodává energii a hřejivé efekty pod povrch kůže nebo do kůže a způsobuje smršťování a srážení kůže. Myslím, že jsme jen v začátcích. Když se mě dnes zeptáte na budoucnost nebo vývoj za 2 nebo 3 roky, bude to vnitřně vložené zařízení. Ale doufám, že v blízké budoucnosti to bude zařízení, které nebude muset prostoupit kůží, aby dodalo dostatek energie kůži ke smrštění.


Vypadá to, že je v Evropě větší bariéra mezi plastickou chirurgií a estetickou dermatologií. Někteří plastičtí chirurgové provádějí vynikající výsledky v oboru rekonstrukční a estetické chirurgie, ale neprovádějí žádné méně invazivní nebo nechirurgické techniky, jako radiofrekvenční nebo ultrazvukové zákroky. Domnívají se, že tyto zákroky jsou spíše z oboru dermatologie než opravdové plastické chirurgie. Jaký je Váš názor?

V dnešní době dochází mnohem více ke křížení mezi obory. Dochází k obrovské integraci, což můžete vidět také na setkání zde ve Waldorfu. Na setkání jsem pozval hodně vynikajících dermatologů, protože si myslím, že bychom si měli vyměňovat názory. A také k tomu dochází. Hodně nápadů je kombinací, co jsem se naučil od nich a oni mi zase říkají, že  se naučili hodně věcí ode mě. Myslím, že jde o společné úsilí, být samozřejmě méně invazivní s nejlepším výsledkem pro pacienta. Zdá se mi, že v budoucnu dojde ještě k větší integraci a že jsme na sebe vzájemně závislí.


Myslíte, že v dnešní době může plastický chirurg přežít bez zařazení neinvazivních zákroků do své praxe?

Myslím, že je velice chytré pro plastického chirurga zařadit do své praxe neinvazivní a minimálně invazivní zákroky. Vždyť se podívejte na ten podíl: šest ku jedné. Odpověď je jasná a je to, co spotřebitel chce. Pokud nezařadíte neinvazivní formy v budoucnosti, riskujete, že se stanete dinosaury.


Jaký je Váš názor na lékaře z jiných oborů, kteří provádějí zákroky plastické chirurgie jako například tumescentní liposukci?

Můj názor na to je, že pacient, který uvažuje o operaci, by se měl hned zeptat: Jaké jsou Vaše zkušenosti? Máte zkušenost s tímto zákrokem? Kolik těchto zákroků jste provedli? A možná nejdůležitější otázka a moc lidí ji nepokládá, je lékař schopen si poradit s komplikací? Vždy budou komplikace. A já si myslím, že je velice dobré pro pacienta, aby věděl, co může nastat. Například, když jdete na liposukci k někomu, kdo nemá zkušenost a neví jak se postarat o infekci rány nebo hematom, pak je to problém. Takže si myslím, že je pro pacienty velice dobré předem tyto otázky položit. Zda vidím sebe jako estetického plastického chirurga jako kontrolora ostatních lékařů, co dělají ve svých ordinacích? Ne, to není moje práce. Měla by to být moje práce? Ne, myslím, že by to měla být zodpovědnost vládních úřadů, státních zdravotnických zařízení, lékařských společností atd. Kvůli bezpečnosti pacienta beru jako velice důležité, aby pacient věděl, jaké zkušenosti má daný lékař.


Je to v USA vůbec nějak regulováno?

Velice volně. Vlastně každý, kdo má lékařský diplom, to může dělat. Myslím, že ta opatření budou muset být přeformulována, aby byli pacienti v bezpečí, ale momentálně může zákroky provádět každý s lékařským diplomem.


Jak hodnotíte více specializací? Když se chirurg zaměří na jeden konkrétní zákrok, např. jen na rhinoplastiku? Jaké jsou pro a proti?

Před mnoha lety jsem zjistil, že nemůžu být expert na všechno. Nikdo nemůže být expert na všechno. Tak jsem přestal provádět chirurgii ruky. Mám spoluúčast na operacích ruky a mikrovaskulárních operacích a i v rámci estetické chirurgie dělám určité věci a jiné věci naopak ne. Například nedělám lifting těla, protože jsem se tak zkrátka rozhodl. Specializuji se na omlazování obličeje, dělám operaci prsou a abdominoplastiku. Takže si myslím, že není dobré být specializovaný tak,  že děláte jen jeden zákrok, ale počet zákroků by měl být limitován, aby jste v nich mohli být vynikající.

Kam myslíte, že směřují injekční výplně? Jaká je jejich budoucnost?

Budoucnost výplní je ve velkoobjemových injekcích. Bez pochyb, pro tvarování těla a prsou to budou velkoobjemové injekce. Myslím, že ta pravá výplň ještě nebyla navržena. Verze výplní z kyseliny hyaluronové nebo nějaký druh stimulačních látek jako Sculpture jsou toho jen začátkem. Ať se bude jednat o zvětšení prsou, vytvarování těla, zvětšení pozadí, to je cesta, kam míříme. Vím, že to zní trošku futuristicky, ale jde to ruku v ruce s minimálně nebo neinvazivními zákroky. Vždy zde bude místo pro plastické chirurgy jako já, stále dělám hodně facelifting, tvarování těla. Ale myslím, že to skončí až se budou výplně používat jinak a až o nich budeme přemýšlet jinak než dnes.

Myslíte si, že reklama na plastické operace by měla být nějak regulována? Skupina plastických chirurgů nedávno přišla s názorem, že poptávka po zákrocích plastické chirurgie je částečně vytvořena médii a reklamou a že je to neetické a mělo by to být nějakým způsobem regulováno.

Ano, souhlasím. Někteří spotřebitelé jsou řízeni médii. Ale pokud to má být regulováno, což se mi zdá skoro nemožné, tak by to rozhodně nemělo být na nás lékařích.

Jaký je Váš názor na zdravotní turistiku? Co si myslíte o amerických pacientech, kteří cestují do zahraničí kvůli lékařskému zákroku? Máte sám osobně zkušenost s takovým lékařským zákrokem? Máte pacienty ze zahraničí?

Pojďme nejdříve mluvit o amerických pacientech, kteří opouštějí USA, aby jeli například do jiných zemí kvůli zákroku. Když člověk cestuje do zahraničí kvůli zákroku musí mít stále na mysli několik faktorů. Myslím, že je důležité se ještě před operací setkat s lékařem, aby se pacient ujistil, že zařízení je důvěryhodné a někdy je těžké toto hodnotit na dálku, zkontrolovat kvalifikaci lékaře, bezpečnostní opatření a jednu z asi nejdůležitějších faktorů, co se stane, když nastane problém, když dojde ke komplikaci. Já osobně mám pacienty z celého světa. Velké procento mé praxe je mezinárodní. Hodně z pacientů, co sem přijíždějí mají byty nebo domy ve Státech a často navštěvují New York, ale i když nemají, ujistím se, aby zůstali v New Yorku dostatečně dlouhou dobu, obvykle 10 až 14 dní. Tak aby, až pojedou domů, ať do Londýna nebo do Jižní Ameriky, byli zhojeni natolik, že mohou cestovat a stehy mohou být odstraněny. Je zde hodně faktorů, včetně cévní trombózy v letadle, zvýšeného rizika plicní embolie, když jsou v letadle delší dobu nepohybliví a tak se tomu musíme přizpůsobit. Měl jsem pacienty, kteří přiletěli několik dnů před zákrokem a byli vždy dehydrovaní, tak se člověk musí vždy zabývat několika faktory.


Jaké jsou hlavní důvody, že lidé přilétají do USA kvůli lékařskému zákroku?

Myslím, že je to tím, že jsme na předním místě v estetické chirurgii a že také slyší o nových technologiích, které se vyvíjejí zde v USA.


Pane doktore Lorenci, děkuji Vám mnohokrát za Váš čas.

Autor: Kosmetické studio Contour · Publikováno: 14.11.2016 · Přečteno: 1223x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.