Malé černé: Šaty, které nikdy nezestárnou

Malé černé: Šaty, které nikdy nezestárnou

Malé černé neboli little black dress jsou považovány za nadčasovou klasiku, která byla, je a bude vždy v módě. Samozřejmě i koktejlky podléhají určitým trendům, nicméně jejich klasický pouzdrový střih se na špičce popularity drží již desetiletí. Zajímá vás, kdy a jak vznikly, jak se měnily v čase či které střihy malých černých jsou aktuálně trendy?

Šaty s dlouhou historií

Když se zaměříme na historií little black dress, musíme se vydat do Francie o celých sto let zpět, konkrétně do období 20. let 20. století. První univerzální a nadčasové malé černé navrhla návrhářka Coco Chanel již v roce 1926. Její první model těchto šatů pojmenovala Ford. Klasické černé pouzdrové šaty však proslavila především herečka Audrey Hepburn, která se v malých černých z módního domu Givenchy objevila o pětatřicet let později, a to ve filmu Snídaně u Tiffanyho.

Všestranné a nadčasové

A proč jsou malé černé tolik populární? Jedná se především o jejich variabilitu. Černé šaty s délkou lehce nad kolena mohou být různých střihů a mohou mít jak ramínka, tak krátký nebo dlouhý rukáv. Co se týče zdobení, oblíbené jsou naprosto hladké i více či méně zdobené šaty. Výhodou malých černých je, že skutečně sluší všem ženám a je jedno, zda máte postavu top modelky či vám přebývá pár kilogramů. Díky nekonečné škále střihů není problém najít little black dress, které budou odpovídat vašim představám a ještě vám budou slušet.

Tipy, jak vybrat dokonalé malé černé

Při výběru malých černých je důležité dbát na kvalitu. I naprosto jednoduché hladké šaty mohou působit luxusně, pokud jsou vyrobeny z kvalitních materiálů. Navíc pamatujte na skutečnost, že malé černé vám z šatníku jen tak nezmizí. Zvláště pokud se jedná o nestárnoucí pouzdrový střih. Za klasiku mezi malými černými se totiž považují šaty, které kopírují siluetu přesýpacích hodin. Kromě toho je pro ně typická délka lehce nad kolena a lodičkový výstřih. Jestliže však dáváte přednost volnějšímu střihu v podobě kolové sukně, i takové malé černé jsou skvělou volbou. Odvázat se můžete i u výstřihů. Nejen lodičkový, ale i výstřih ve tvaru písmena “V” či výrazný výstřih na zádech působí elegantně a přitom rafinovaně.

V případě, že se chystáte na večeři, na premiéru filmu či společenskou akci, ikonické little black dress jsou sázkou na jistotu.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 31.3.2017 · Přečteno: 2496x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.