Kouzlo aromaterapie: Pomáhá při únavě i špatné náladě

Kouzlo aromaterapie: Pomáhá při únavě i špatné náladě

Aromaterapie je v dnešní moderní době poměrně dosti skloňované slovo, nemyslíte? Zatímco termín aromaterapie pochází až z 20. století, samotné principy aromaterapie znali staří Číňané, Egypťané či Řekové již před 6 000 lety. Víte však, co je vlastně aromaterapie? S čím nám může pomoci? A zda je to skutečná pomoc nebo jen placebo efekt?

Proč aromaterapie?

Aromaterapie znamená v doslovném překladu léčbu vůní, a to za pomoci olejů. Vonné oleje jsou silice, které můžeme získat z kořenů, květů či plodů rostlin. Esenciální oleje mají široké spektrum využití. V dnešním článku se však zaměříme na jejich terapeutické účinky. Aromaterapie může probíhat inhalací, koupelí, masáží či saunováním, a proto si svůj způsob relaxace najde opravdu každý.

A proč vlastně působí esenciální oleje na naši fyzickou i psychickou stránku těla? Čichové nervy jsou přímo propojeny s částí mozku, která je zodpovědná za emocionální stav. Vyhodnocuje naši radost, smutek, nadšení a mnoho a mnoho dalších emocí. Působí tedy na nervový systém, imunitní systém a také na průběh hojivých procesů v těle. Pokud se cítíte unavení nebo jste takříkajíc bez nálady, zkuste si napustit horkou vanu. Poté si v mléce rozmíchejte 3 až 10 kapek esenciálního oleje. Mimochodem oleje můžete také velmi dobře rozpouštět v medu, či v oblíbeném masážním oleji, nebo v jiném rostlinném oleji. Namíchanou směs přidejte do koupele. Pak se jen naložte do připravené vany a vstřebávejte esence dechem i pokožkou. Pokud neholdujete dlouhému koupání, můžete zajít na aromatickou masáž, díky níž z vašeho těla odejde stres a napětí, zlepší se cirkulace krve a zklidní nervový systém. A řekněte, nemáme na to v dnešním uspěchaném světě čas od času nárok?

Jak vybrat esenciální olej?

Zajímá vás, které konkrétní esenciální oleje působí proti únavě a stresu? Jaké bychom měli mít doma pro případ první pomoci? Takový grapefruit, nebo jasmín působí především proti únavě a depresím a má mimo jiné i osvěžující účinky. Dalším vhodným esenciálním olejem je levandule, která výtečně působí například proti nespavosti. Taktéž je však skvělým antidepresivem. Levandule je obecně nejpoužívanějším druhem esenciálních olejů při aromaterapii. V neposlední řadě působí i proti migréně. Čeká-li vás v práci či škole náročný den a máte pocit, že se na nic nedokážete soustředit, vyzkoušejte rozmarýn, který stimuluje nervový systém, čímž vás dokonale uklidní, a zároveň posiluje paměť a schopnost soustředění. Stejně tak se vám bude hodit citron v podobě esenciálního oleje, neboť dodává energii a podporuje dobrou náladu. Dále působí na kreativitu, stimuluje chuť k práci a brání apatii. V případě použití cedrového dřeva bojujete proti nespavosti, nervozitě či úzkosti. Skořice vám pro změnu pomůže uvolnit stres a napětí. Mezi dalšími vhodnými esenciálními oleji pro zklidnění psychiky a uvolnění napětí nechybí ani neroli, myrta nebo bazalka.

V případě těhotenství ovšem buďte s olejíčky opatrné a vždy si dopředu zjistěte, zda je pro vás daný druh esenciálního oleje vhodný. Esenciální oleje nejsou tabu ani pro děti. Můžete použít například meduňku, podmanivou levanduli či svěží mandarinku.

Kde oleje nakupovat?

Pokud vás dnešní téma našeho článku zaujalo, jistě už přemýšlíte, kde si takový esenciální olejíček pořídit. Doporučujeme vám pořizovat aromaterapickou kosmetiku vždy ve specializovaných obchodech. Můžete se vydat přímo do kamenné prodejny, která tento sortiment zboží nabízí. Zde je však nevýhodou to, že většina speciálek se soustřeďuje do větších měst a budete tak muset vážit delší cestu, pokud tedy ve větším městě nežijete.

Výhodnější volbou bude jistě nákup on-line z pohodlí vašeho domova. Jedním z největších, specializovaných, internetových obchodů s přírodní, bylinnou kosmetikou je jistě e-shop www.yasminka.cz. Na této adrese seženete kvalitní esenciální oleje, bio masážní oleje, přírodní mýdla, také různé masážní krémy, či přípravky s Aloe Vera. Jako velkou přednost tohoto e-shopu vidíme v tom, že ho provozuje přímo předsedkyně České aromaterapeutické společnosti, či-li můžete očekávat prvotřídní kvalitu zboží. Kosmetika Yasminka je vyrobena na základě prastarých receptů a vždy 100% z přírodních surovin.

Škála produktů je široká, tak aby si vybral opravdu každý. Chcete-li vyzkoušet kouzlo aromaterapie na vlastní kůži, můžete začít třeba už zmiňovanou stálici v podobě levandulového oleje. Věříme, že vám aromaterapie učaruje, tak jako nám. 

Závěrem dodáváme, že lidé z Yasminka.cz se sami zúčastňují sběrů bylin a následných destilací éterických olejů, což zaručuje dokonalou znalost všech surovin v produktech od samotného základu. Pokud by i vás zajímalo, jak takový sběr a destilace probíhají, můžete se přihlásit na tzn. Aromaterapeutický bylinný zájezd do Velkého Atlasu, který Yasminka.cz jednou ročně pořádá.

 

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 9.6.2016 · Přečteno: 1320x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.