Jak zahnat podzimní deprese?

Jak zahnat podzimní deprese?

Už pár týdnů tady máme podzim. Počasí se nám prudce zhoršilo, je stále méně slunečního svitu a okolo nás začíná obklopovat pochmurná příroda. Není tak divu, že toto období každoročně vyvolává u některých lidí deprese, splín, melancholii či špatnou náladu. Pokud patříte k této skupině, možná se vám bude hodit pár tipů, jak takové stavy zahnat.

Začněte den příjemně

Příjemné nastartování dne vám pomůže celý pochmurný den zvládnout s lepší náladou. Pokud vaše ráno probíhá hekticky a vy nevíte co dřív, zkuste to jinak. Nařiďte si budík o trochu dříve, abyste měli na vše dostatek času. Po probuzení rozsviťte lampičku, která začne probouzet vaše oči. Poté se pomalu protáhněte a vyplujte z postele, pusťte si například svou oblíbenou hudbu, dejte si sklenici vody a váš den může pomalu začít.

Pomocníkem může být i pohyb

Je úplně jedno, jakou formu pohybu zvolíte. Jóga, procházky, běh či jakýkoli sport, který vás baví. Pohyb vám vyplaví endorfiny a nálada se hned zlepší. Mimo to si udržíte kondici a zlepšíte obranyschopnost organismu.

Bylinky, bylinky, bylinky

Je nám známo, že bylinky jsou účinným pomocníkem s kdejakým neduhem. Proto nám mohou výborně pomoci i s podzimní depresí. Například čaj z třezalky tečkované či kozlíku lékařského působí jako přírodní antidepresivum, pomáhá zmírňovat stres a uklidňovat mysl.

Hýčkejte se

Více než v kterémkoli jiném období bychom si právě na podzim měli dopřát pořádnou péči. Napusťte si horkou vanu, přidejte pár kapek levandulového oleje, pusťte si příjemnou hudbu a relaxujte. Udělejte si beauty den - připravte si masku na obličej, udělejte si manikúru a pedikúru a v neposlední řadě si dopřejte vlasovou kúru.

Pravidelná dávka vitamínů

Zvyšte konzumaci ovoce a zeleniny, které dodají tělu potřebné vitamíny a minerály, zlepší imunitní systém, pomůžou snížit stres a zklidnit mysl. Zvláště banán obsahující tryptofan, který si organismus přetvoří na hormon štěstí neboli serotonin, pomáhá s depresí.

Čokoláda

A když už nezabere žádný z odzkoušených triků, dopřejte si čokoládu. Čokoláda pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu a endorfinů, což naše chmury a deprese jistojistě zažene.

Na každého samozřejmě působí něco jiného, a proto vyzkoušejte, co je to pravé pro vás.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 29.11.2016 · Přečteno: 1105x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.