Jak se obléct na pracovní pohovor?

Jak se obléct na pracovní pohovor?

Čeká vás pracovní pohovor a vy začínáte být pomalu ale jistě nervózní? Do toho jste si uvědomili, že vlastně nevíte, co si v tak důležitý den oblečete? Nebojte, žádný stres. V dnešním článku vám prozradíme pár tipů, jak se na pracovní pohovor obléci.

Dobře se připravte!

Co si budeme povídat, pokud nehýříte sebevědomím, již samotná představa pohovoru v každém z nás vyvolává zvláštní pocit nervozity. Abyste se však mohli během pohovoru cítit dobře a sebejistě, musíte vědět, že jste na první pohled zaujali. Tomu by tak samozřejmě nebylo, kdybyste si to do místnosti namířili v otrhaných džínách a keckách. Samozřejmě, jiný outfit se hodí pro finančního manažera či realitního makléře a jiný pro stylistu prestižního butiku. O to více je nezbytné se nad výběrem správného dress codu zamyslet!

Kdy je vhodné vsadit na klasiku?

Základním outfitem takzvaných kancelářských pozic je kostýmek, ať už kalhotový či se sukní nebo pouzdrovými šaty. Nic nezkazíte ani dobře padnoucí bílou košilí. V závislosti na tom, jak se daná firma tváří navenek, můžete přizpůsobit i střih či barvu oblečení.

Do konzervativní advokátní kanceláře vsaďte raději na klasiku v podobě kvalitního a značkového kostýmku. Do pokrokové společnosti, která se nebrání trendům, se můžete trochu odvázat a vzít si i netradičně střižené šaty i výraznější doplňky. Samozřejmostí jsou i svěží barvy. Zkuste například hořčicovou sukni s modrou halenkou nebo smaragdově zbarvené pouzdrové šaty doplněné hedvábným šálem. Povinností jsou samozřejmě lodičky, a to ani na vysokém ani na příliš nízkém podpatku. Jehly však v tomto případě nechte doma.

Kde se fantazii meze nekladou?

Co se týká povolání, jako jsou kadeřnice, stylisté, módní redaktorky či umělecké pozice, zde máte příležitost ukázat, jak kreativní jste. Pomocí outfitu ukažte svou osobnost, odhalte svůj styl - uvidíte, že vám to pomůže přiblížit se o další krůček k vašemu vysněnému povolání.

Vzpomeňte si například na film “Ďábel nosí Pradu”, kdy Anne Hathaway alias Andy přišla na pohovor na pozici asistentky prestižního módního časopisu nejen jako šedá myš, ale v kouscích, které by si neoblékla ani vaše babička. Nebojte se tak prodat váš módní vkus. Pokud si ale přece jen nejste jistí, nechte se inspirovat módními blogerkami, které dokáží kombinovat na první pohled nekombinovatelné. Možná budete výsledkem sami překvapeni.

Nezapomeňte na detaily

Součástí každého outfitt musí být samozřejmě i vhodně zvolené doplňky v podobě šperků a kabelky. Psaníčka ovšem nechte doma. K příležitosti, jakou je pracovní pohovor, více sednou kabelky typu “aktovka” či “kufřík”, které působí profesionálně.

Kromě outfitu nezapomeňte ani na vhodný účes. Vlasy sepnuté do culíku či do elegantního drdolu vám přidají na vážnosti. Naopak rozpuštěné vlasy působí ležérnějším dojmem. Kromě vlasů mějte i pěkně upravené a nalakované nehty. Extrémně dlouhé nehty raději zkraťte. Co se týče barvy, nemusíte se bát barevných odstínů. Pamatujte však, že každý nehet jinak barevný, nebude to pravé ořechové. Klasika v podobě francouzské manikúry či elegantní červené je sázkou na jistotu.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 18.10.2016 · Přečteno: 1022x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.