Jak nosit pruhovanou módu?

Jak nosit pruhovanou módu?

Kde se vzaly pruhy?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vlastně pruhovaná móda vznikla? Pruhy pochází již z období středověku, kdy se z pruhů plátna šily například zástěry nebo povlaky na peřiny. U nás se tradiční pruhy objevovaly například v lidové kultuře u kanafasu, což je bavlněná nebo lněná tkanina, která je zpravidla zdobená příčnými nebo podélnému pruhy.

Na začátku 19. století vznikly klasické námořnické pruhy. Námořníci a rybáři v Bretani se totiž chtěli odlišit od jiných národů, a proto vznikla dnes již tradiční modrobíle pruhovaná trička. Ta se později dokonce stala uniformou francouzského námořnictva. Později se k nim přidaly další a další státy.

Pruhy jako módní trend

Pruhovaná móda zažila svůj boom především ve 20. století, kdy se stala součástí kolekcí světových návrhářů, jako byla například Coco Chanel. Pruhovaná trika se objevovala i na módních ikonách tehdejší doby, kterými byly například Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn. Od té doby se popularita pruhů různých směrů, šířek a velikostí objevovala nejen na tričkách, ale i na šatech, kalhotách, kabelkách a dalších kouscích.

Pruhy rovněž nebyly jen tradiční modrobílé, ale hýřily nejrůznějšími barvami. V současnosti se objevují jak klasické, tak moderní pruhy v barvě duhy téměř na čemkoli. Oblíbeným materiálem rovněž není už jen bavlna.

Komu sluší pruhy?

Pruhy sluší každému. Spousta žen se obává příčných pruhů, že by je zbytečně rozšířily. To ovšem nezáleží ani tak na směru pruhů, ale spíše na jejich šířce. V případě, že chcete své postavě ubrat kilogramy, sáhněte po šikmých pruzích nebo úzkých vodorovných proužkách. Širokým pruhům by se měly vyhýbat i drobné postavy. Ženám menšího vzrůstu naopak sluší šikmé či svislé pruhy, které je opticky prodlouží. Hodí se převážně pro sukně, šaty a kalhoty.

Jak pruhy kombinovat?

Kombinací pruhů a motivů kotvy dosáhnete stylového námořnického outfitu. Proužky si ovšem skvěle rozumí i s puntíky. V dnešní době dokonce není tabu kombinovat různé druhy proužkovaných kousků oblečení a doplňků. Zajímavého looku docílíte i kombinací květinového vzoru například na kalhotách a pruhovaného trika.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 14.3.2017 · Přečteno: 1326x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.