Co je to kadeřnictví aneb co jste (ne)věděli o kadeřnickém řemesle

Co je to kadeřnictví aneb co jste (ne)věděli o kadeřnickém řemesle

Když se řekne kadeřnictví, většině z nás se vybaví krásný salon, kde se do rukou šikovných kadeřníků a kadeřnic odevzdávají ženy i muži toužící po dokonalém účesu. Přemýšleli jste však někdy nad tím, kam až sahají kořeny tohoto oboru či který národ poprvé zatoužil po pravidelné úpravě vlasů?

Kadeřnictví a jeho vývoj

Člověk se zkrátka nezapře. Tento fakt dokazuje i to, že lidé o sebe i svůj vzhled pečovali více či méně v různých obdobích. A protože co kraj, to jiný mrav, vývoj kadeřnictví i účesů procházel mnoha proměnami. Například ve starověkém Egyptě, Říme i Řecku vykonávali kadeřnické řemeslo otroci. Vzhledem k tomu, že vzhled hrál skutečně důležitou roli, některé bohaté rodiny dokonce nechávaly své otroky vyučit právě kadeřníkem.

Osobnosti kadeřnického řemesla

Prvním historicky doloženým kadeřníkem je údajně pán Champagne, kterému své vlasy svěřovaly v 17. století takové osobnosti jako například princezna Marie de Gonzague, manželka polského krále Wladyslawa IV. Další kadeřnickou osobností byl bezesporu i autor knihy s 38 účesy - Legros de Rumigny. Francouzský kadeřník, jehož stálou klientkou byla slavná Madame de Pompadour, založil první kadeřnickou školu na světě. To francouzská královna Marie Antoinetta i další dámy milující komplikované a extrémně vysoké účesy spoléhaly na vlasového mága Léonarda.

A když mluvíme o kadeřnících a ikonách, nelze vynechat ani návrhářku Coco Chanel, pro kterou byl typický účes “bob cut”. Autorem tohoto krátkého účesu byl kadeřník Antoine neboli Antek Cierplikowski. Jedno z prvenství má na svém skóre i Sydney Guilaroff, který se jako první kadeřník objevil na plátně. Jeho kadeřnické nadání potvrzuje i to, že česal Grace Kelly v její svatební den.

Z kadeřnických osobností poslední doby si o pozornost říkají zejména John Sahag, který stříhá vlasy jedině na sucho a který má na svědomí vlasový styling Demi Moore, nebo kadeřník hollywoodských hvězd - Oribe.

Kadeřnické salony

V průběhu 20. století dochází nejen ke zdokonalení kadeřnických technik, používání vysoušečů vlasů, či k zavádění nových postupů při stříhání a barvení vlasů, ale velký rozvoj zažívají i kadeřnické salony.

Kadeřnické salony nejsou dnes už pouze univerzální, ale najdeme speciální kadeřnická studia zaměřená na ženy, pány i děti. Dětské kadeřnické salony často disponují stylovým nábytkem a programem, který zaujme i nejmenší návštěvníky, kteří na své první stříhání jen tak nezapomenou. Mezi dámskými kadeřnickými salony najdeme i kadeřnictví, která se specializují například pouze na prodlužování vlasů či barvení speciálními technikami. V posledních letech jsou rovněž velkým trendem výhradně pánské salony, které spojují holičský i kadeřnický um.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 23.2.2017 · Přečteno: 3276x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.